tiistaina, joulukuuta 19, 2006

We love you Panton!

Kun Esplanadi kuhisi mustanaan tuimannäköisiä ihmisiä Anttilan lahjasäkit käsissään , poikkesin itse Artekiin.

Voi sitä estetiikkaa, sitä mielen euforiaa kun työntyy hyisestä viimasta sisälle sisustajan paratiisiin. Tässä kohtaa lienee syytä kertoa, että design-vaatteiden lisäksi rakastan myös design-huonekaluja. Erityisesti funkkista! Suunnittelijalla ei ole väliä, kunhan muoto miellyttää.

Kiertelin harmonisessa Artekissa ja hengitin designia kehkot täyteen. Kohtasin tuttuja; tankkituoli, Eamesin Lounge chair, Paimio.. Sitten törmäsin rakkaaseen ystävääni. Nurkassa, kaikessa hiljaisuudessa silittelin mustaa nahkaista Arne Jacobsenin Ägg-tuolia. Vaihdoimme kuulumisia. Olemme pitkään tuntenut vetoa toisiimme, kuulumme yhteen. Olisimme täydellinen pari.

Hintalapussa luki 7890 euroa. Se on liikaa -toistaiseksi. Olen aloittanut systemaattisen toiminnan Ägg-tuolin hankkimiseksi. Iskostan isäni päähän kuvan täydellisestä elämäntyylistä, kun Isamu Nogushin sohvapöydän ja avotakan välissä tulee asumaan rakkaimpani - vielä ennen Yo-juhlia. Ja isän tuntien, hän taipuu kyllä.

Me suomalaiset etenkin aliarvioimme sisustuksen merkityksen. Jotkut meistä jopa saattavat olla huippu tyylikkäitä ulkoiselta habitukseltaan, mutta koti kertoo jotain ihan muuta. Väistämättä koti, harrastukset, oma tyyli muodostavat oman elämäntyylimme - lifestylen. Samalla tavalla kuin vaatteiden perusteella ihmisen voi luonnehtia henkkamaukka-tyypiksi tai prada-persoonaksi, voi ihmisen luokitella ikean huonekalujen perusteella. Saatamme satsata vaatteisiin ja luulla sitten saavuttaneemme tietyn tyyppisen elämän, mutta ei! Sen saavuttaa vasta, kun koti on ihmisen habituksen tyylinen. Oli asuntona sitten opiskelijan sardiinipurkki tai loistolukaali Kaliforniassa.

En suinkaan nyt tarkoita että kaikkien olisi ostettava tuhansien eurojen pöytälamppuja, kirjoituspöytiä. Soisin vain ihmisten panostavan asunnon persoonallisuuteen - tarkoitti se sitten mielettömän kalliita design-esineitä tai kirpputorin elämäänähneitä tavaroita. Fakta on, että Ikeasta löytyy pirteitä pöytiä ja kivoja kippoja pikkurahalla, mutta kuinka yksilöllistä on se, että miljoonat ihmiset syövät päivittäin sinun ruokapöytäsi ääressä?

Ja meille designin ystäville lohduksi. Vaikka Helsinki onkin muodin saralla täysin jälkeenjäänyt paikka, on tyylikkääseen sisustamiseen kuitenkin mahdollisuus - ainakin jos on valmis panostamaan rahallisesti. Kävelkääpä vaikka kierros Design-kortteleissa : Zaza, Formverk, Alessi, Artek, Aero ja tietysti löytyy loistava, uuden sijainnin Ruoholahdesta löytänyt Skanno.

Itse siemailen tänä vuonna glögini jo aikaisemmin mainitun Nogushin Coffee Tablen ääressä, Henningsenin Snowball-valaisimen alla. Illan hämärtyessä sytytän huoneessani Verner Pantonin Panthella-valaisimet.

Who needs candels anymore when you can have designer-lightning instead?

Tyylikästä ja valoisaa joulua teille kaikille!

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

mm. pidän kirjoitustavastasi. luen jatkossakin.

Majlynn kirjoitti...

Voi! Hauska kuulla! Olen hyvin mielissäni kun saan jotain palautetta. Hyvää joulua sinulle!

Anonyymi kirjoitti...

Tsekkaa myös tomorrows antiquen uusi liike runeberginkadulla.